Primátor odovzdá kľúč od mesta cechovému richtárovi

10.07.2008 Kežmarok

Kežmarok 10. júla (TASR) - Primátor Kežmarku odovzdá kľúč od mesta na tri dni cechovému richtárovi, ktorý bude od piatka 11. júla do nedele bdieť nad majstrami takmer polstovky známych i menej známych remesiel.
Odovzdaním kľúča a dobýjaním hradieb v podaní skupín historického šermu sa začne v piatok popoludní o 13.00 hod. festival Európske ľudové remeslo (EĽRO). Na otvorení 18. ročníka podujatia prisľúbil účasť prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.
Prví z približne 200 remeselníkov, ktorí budú pracovať pred očami návštevníkov v štýlových drevených stánkoch, prišli do Kežmarku už dnes. Mesto očakáva počas festivalu približne 50 tisíc návštevníkov zo Slovenska i zahraničia. Okrem prezentácie remesiel pripravilo pre nich pestrý sprievodný program, v ktorom sa predstaví asi 800 účinkujúcich z desiatich krajín.
Európske ľudové remeslo je prvým a najväčším festivalom svojho druhu v Európe. Vznikol v roku 1991 so zámerom pripomenúť si a oživiť staré remeslá, ktorým sa v slobodnom kráľovskom meste Kežmarok mimoriadne darilo. Historička Nora Baráthová konštatovala, že \"mesto bolo v minulosti vyhľadávanou obchodnou križovatkou, ktorou prechádzali kupci a remeselníci zo severu Európy i z Afriky, čo napomáhalo rozvoju remesiel\". Viac remeselníckych dielní a cechov mali iba Bratislava a Košice. Najstarším potravinárskym cechom v Kežmarku bol cech rybárov, ktorému je venovaný 18. ročník EĽRO.
 

Vyberte región